Kehitysmaiden lasten koulutustuki ry

Yhteydenpito kummilapseen

KirjekuoriKummilapsen kirjeet kummille tulevat KLK:n kautta, koska paikallisten yhteistyöjärjestöjen on sekä helpompi että halvempi lähettää suurempi määrä kirjeitä yhdellä kertaa ja samaan osoitteeseen. KLK toimittaa kirjeet kummeille.

Lasten lähettämät kiinan- ja espanjankieliset kirjeet käännetään aina englanniksi tai suomeksi. Englanninkieliset kirjeet suomennetaan vain pyynnöstä, joten jos haluat saada kirjeet suomennettuina, ilmoita siitä kummilapsitoimistoon.

Postia kerran vuodessa

KLK pyrkii siihen, että kaikki kummit saavat kummilapseltaan tervehdyksen ainakin kerran vuodessa. Pääsääntöisesti kummit saavat myös valokuvan kummilapsestaan vuoden välein (tulevat usein sähköpostilla). Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä lapsi saattaa olla poissa koulusta juuri sinä päivänä, kun kirjeitä kirjoitetaan ja valokuvia otetaan. Useimmiten koulujen opettajat tai yhteistyöjärjestöjen henkilökunta auttavat lapsia kirjeiden kirjoittamisessa, mikä luonnollisesti vaikuttaa niiden muotoiluun. Toiset saattavat kopioida valmiita mallikirjeitä.

Voit itsekin kirjoittaa kummilapsellesi, mutta sitä ei kummilta edellytetä. Kirjeet voit kirjoittaa englanniksi (Aasian maat) tai espanjaksi (Etelä-Amerikka) – tai erityistapauksissa suomeksi – tarvittaessa yhteistyöjärjestöjen työntekijät kääntävät kirjeen. Lapsen on tietenkin paljon mieluisampaa kirjoittaa kummille, mikäli kummi kirjoittaa hänelle silloin tällöin (1-2 x vuodessa on oikein hyvä). Tervehdyksen ei tarvitse olla pitkä kirje; postikortti tai valokuva riittää hyvin. Kummilapsesi ilahtuu myös, jos lähetät hänelle valokuvia itsestäsi/perheestäsi.

Kummilapsen ei tulisi saada kummin osoitetta tietoonsa. Näin pyritään ehkäisemään tilanteita, joissa kummilapsen nimissä tulee kirjeitä, joissa pyydetään lisää rahaa tai kalliita, vaikkakin tarpeellisia, lahjoja.

On syytä ottaa huomioon se, että vaikka kirjoittaisit lapselle useinkin, lapsi ei välttämättä vastaa kirjeisiin samassa tahdissa. Lapset yleensä kirjoittavat kirjeen silloin, kun niitä kirjoitetaan yhteistyöjärjestön organisoimana ja lähetetään yhteispostituksessa. Meille postimerkin hinta on täällä mitätön summa, mutta kehitysmaan varattomalla ihmisellä ei välttämättä ole rahaa kirjemaksuun.

vastausPosti suoraan ulkomaille

Kummilapselle menevä posti lähetetään suoraan kyseiselle järjestölle tai yhteyshenkilölle kummilapsen kotimaahan. Järjestön osoitteen voit pyytää kummilapsitoimistosta. Lasten osoitetietoja ei luovuteta kummeille. Jos haluat muistaa kummilastasi lahjalla esimerkiksi syntymäpäivänä tai jouluna, lapselle voi lähettää pienen paketin, mieluiten kirjekuoreen mahtuvan lahjan. Arvokasta lahjaa ei kannata lähettää, koska sellaisen saaminen asettaa lapset eriarvoiseen asemaan keskenään. Paketti voi myös kadota matkalla vääriin käsiin. Suuri ja arvokas paketti voi myös jäädä tulliin, jolloin paikallisen järjestön edustaja saattaa joutua lähtemään pitkän matkan päähän lunastaakseen sen kalliiseen hintaan.

Parhaat lahjat ovat sellaisia, joista on iloa ja hyötyä useammalle lapselle. Tällaisia ovat esimerkiksi pallot, pelit ja koulutarvikkeet. Omalle kummilapsellesi voit lähettää pienen oman lahjan, vaikkapa kynän, pyyhekumin, vihkoja, hiuspinnejä yms. Paras lahja on kuitenkin se koulunkäynnin mahdollisuus, jonka lapsi kummitukesi ansiosta saa.

Yksityiskohtaista tietoa yhteydenpidosta ja muista kummiasioista saat Kummin käsikirjasta, joka löytyy verkkosivuiltamme ”Hyvä tietää” -valikosta. Pääset sivulle tästä.