Koululaisasuntolan vihkiäisjuhla Nepalissa – 2014/5

Asuntolarakennus

Kävelimme tutun tuntuista, kapeaa ja kuoppaista katua kohti juhlapaikkaa. Matalien rakennusten ja pienten viljelyspalstojen keskeltä kohosi uusi, korkea rakennus. Iloinen musiikki kantautui korviimme ja portilla meitä oli vastassa tutunnäköisiä ihmisiä.

Kolme vuotta sitten ryhmä Kehitysmaiden lasten kolutustuki ry:n (KLK) kummeja seisoi tuon samaisen tontin reunalla kuuntelemassa CCDP:n (Creative Children Development Programme) johtajan, Sankar Panthan unelmaa kouluasuntolasta. Hän näytti valmiit piirustukset ja suunnitelmat, mutta rahoituksesta puuttui vielä paljon. Nyt rakennusurakka on valmis ja asuntola voitiin vihkiä käyttöön. KLK on osaltaan ollut keräämässä varoja koululaisasuntolaa varten. Myös australialainen Peter’s Project ja muut ulkomaalaiset ovat auttaneet paljon.

Tiimityöllä tuloksia

Asuntolan avajaisjuhlaan oli kutsuttu koko KLK:n johtokunta. Edustamaan lähtivät Pirjo Knuuttila, Sirpa ja Jyri Kranz, Leena Joki sekä kummi Helena Tulonen. Matkan kustansimme itse ja tuliaiset saimme lahjoituksina suomalailta ystäviltä.

Puheita pitivät CCDP:n johtokunnan jäsenet, kouluasuntolan johtaja Sankhar Pantha ja hänen vaimonsa Bishnu, seurakunnan ja kunnan edustaja sekä ulkomaalaiset kutsuvieraat. Puheiden välissä lapset esittivät lauluja ja tansseja sekä kuvaelman Laupiaasta samarialaisesta.

KLK:n puheenjohtaja Pirjo Knuuttila piti juhlapuheen ensin nepaliksi ja sitten englanniksi. Hän sai juhlakansan iloiseen nauruun. Pirjo sanoi CCDP:n työn olleen alusta asti tiimityötä. ”Tiimityössä tarvitaan jokaista, joka työskentelee CCDP:ssä ja jakaa elämänsä lasten kanssa. Haluan siunata perheitä, jotka avasivat kotinsa lapsille, joilla ei ollut vielä tilaa asuntolassa. Myös komitean jäsenet ovat antaneet suuren panoksen tähän työhön ja kylissä on paljon ihmisiä, jotka ovat antaneet aikaansa auttaakseen lapsia pääsemään kouluun. Tänään on aika juhlia, katsoa ja ihailla Jumalan kätten töitä.”

Tilaa 20 lapselle

Asuntola

Pirjo Knuuttila paljasti yhdessä australialaisen Robyn Lackin kanssa asuntolan seinässä olevan muistolaatan. Pastorin Resham Raj Poudelin johdolla rukoiltiin ja siunattiin rakennus käyttöön. Ihastellen kiersimme talon uusissa, tilavissa huoneissa. Tilaa on nyt kaikille 20 lapselle, joilla myös on kummi Suomessa. Asuntolassa asuvien lasten lisäksi CCDP tukee kotoa käsin koulua käyviä lapsia Pokharassa ja sen ympäristökylissä, joista KLK:n kummilapsia on noin 70.

Meillä oli kunnia ojentaa lahjakortti asuntolan pesukoneen ostoa varten. Rahat pesukoneeseen lahjoittivat kummiryhmäläiset, jotka olivat CCDP:n vieraina kolme vuotta sitten. Toivomme pesukoneen helpottavan asuntolan raskaita arkirutiineja.

Aikaa lasten kanssa

Avajaiset 1

Juhlan jälkeen vietimme aikaa lasten kanssa. Kuuntelimme heidän kuulumisiaan opiskelusta, harrastuksista ja unelmista. Tuo hetki oli meille erittäin ihana ja iloa tuottava. Huomasimme, kuinka kaikki lapset ovat samanlaisia: huomion, rohkaisun ja katseen arvoisia, ihania ainutkertaisia ihmisiä.

Sirpa sai tavata uudelleen herttaisen kummityttönsä Laxmin, joka on jo 11-vuotias. ”Sain Laxmin kummilapsekseni, kun hän oli 3-vuotias. Laxmi on oppinut koulussa englantia ja pystyimme juttelemaan yhteisellä kielellä. Koska asuntolassa ei ole ollut tilaa kaikille lapsille, on Laxmi tähän asti asunut kristityssä perheessä. Uudessa asuntolassa Laxmi sai tilavan huoneen, jonka hän jakaa muutaman muun tytön kanssa. Jätin halauksin ja siunaten Laxmin tietäen, että CCDP:ssä hänestä pidetään hyvää huolta.”

Kuten Pirjo puheessaan sanoi: ”Tänään on aika juhlia: katsoa ja ihailla Jumalan kätten töitä.”

Kiitos kaikille, jotka olette olleet eri tavoin tukemassa CCDP:n toimintaa!

Leena Joki ja Sirpa Kranz