Kukkaraha vaihtui eettiseen lahjaan 2016/4

60-v juhlakuva muok

Kaksossiskokset Leea Hyöppönen ja Paula Kemppi viettivät yhteisiä 120-vuotisjuhlia kahvikonsertin merkeissä Hollolassa vanhassa Kunnantuvassa. Juhlaväki sai nauttia konsertista, joka koostui vieraiden toiveista ja artistien omista kappaleista. Kukkien sijasta sisarukset toivoivat lahjoitusta lähetystyölle.

Mistä saitte idean eettisestä lahjasta?

”Olimme Mikael Saaren ja Miikka Kallion kirkkokonsertissa. Siellä saimme idean viettää 60-vuotissynttärit toivelaulukonsertin merkeissä. Pyysimme solisti Mikaelia, pianisti Miikkaa ja viulisti Elisa Järvelää laulamaan ja soittamaan 60-vuotisjuhliimme. Päätimme lahjoittaa kukkarahat hyväntekeväisyyteen ja valitsimme kohteeksi Kehitysmaiden lasten koulutustuki ry:n, koska sen toiminta on osa oman kirkkomme kehitysyhteistyötä, järjestöllä on kristillinen tausta ja tiedämme varojen menevän luotettavasti perille. KLK:n nepalilaiset yhteistyöjärjestöt pyrkivät aktiivisesti kehittämään syrjäseutujen kouluja”, kertovat Paula ja Leea.

Mihin haluatte lahjarahat käytettävän ja miksi?

Paula halusi tukea Koillis-Nepalin vuoristossa asuvan lhomi-kansanryhmän lasten ja nuorten koulutusta. ”Haluan, että syrjäkylien lapsilla olisi kaupunkilaisiin verrattuna tasavertaiset mahdollisuudet peruskoulutukseen.”

Leea valitsi Odharen kyläkoulun kehittämishankkeen. ”Tuntuu hyvältä, että opetus viedään lähelle lapsia, eikä heidän tarvitse muuttaa kotoa pois.” KLK on tukenut jo vuosia köyhistä köyhimpien perheitä ja erityisesti koululaisia Pokharan kaupungin syrjäisissä ympäristökylissä. Odharen kylän vaatimattomaan kyläkouluun on palkattu apuopettaja, joka antaa lapsille tukiopetusta koulupäivien jälkeen ja opettaja palkkaamisen myötä tulokset siellä ovat olleet erittäin lupaavia.”

Onko sinulla kummilasta tai säännöllistä avustuskohdetta?

Leea kertoo:” Minulla on kummilapsi Nepalista. Hän on 15-vuotias Daniel. Olen kuukausilahjoittaja yhdessä 6-vuotiaan lapsenlapseni Danielin kanssa. Näin hänkin oppii antamaan ja tietämään, ettei kaikilla lapsilla ole asiat niin hyvin kuin meillä täällä Suomessa.  Pojilla on samat etunimet, koska valitsimme kummilapsen yhdessä nimen perusteella.”

Paula kertoi olevansa useamman avustusjärjestön kuukausilahjoittajana. Hänen nykyinen kummilapsensa on Afrikasta.

Lahjoituksia toivottuihin avustuskohteisiin kertyi yhteensä lähes 3000 €. Paula ja Leea kertoivat olevansa hyvillä mielin saadessaan auttaa pieniä Nepalin koululaisia.

Teksti: Terttu Sulkamo ja Sirpa Kranz

Kuva: Raimo Hyöppönen